"Veri lumel. Veel verd"

Jo Nesbø "Veri lumel. Veel verd" 264lk Varrak 2017
LV nr.2- Fännid, andke tuld - skandinaavia krimi!


Endalegi üllatuseks tuli mul keset suve tuju lugeda põnevikku.
Vot siis, kuidas lugemise väljakutse mõjub! Paneb tegema endalegi üllatavaid valikuid...

Raamatus on kaks eraldiseisvat lugu. 
Ühine kahe loo puhul oli, et mõlemad on armastuslood. Sellised, mille meespool on palgamõrvar. Kaks lugu aitavad näha sellist tegelaskuju kahe erineva nurga alt. Ühel juhul on ta julm, teisel hoopiski õrn... 

Esimese loo lugemise ajal oli tunne, et tegemist on mingi meestekaga, millest saaks ühe korraliku filmi...
Tutvustus Apollo lehelt https://www.apollo.ee/veri-lumel-veel-verd.html:
"VERI LUMEL. Olav Johansen on düslektikust palgamõrvar, kes kipub liialt kergesti armuma. Tal on käsil pikk armastuskiri, samal ajal töötab ta Oslo kõige mõjuvõimsama narkokuninga Daniel Hoffmanni teenistuses. Ühel päeval saab Olav aga pisut ootamatu ülesande – kõrvalda Hoffmanni noor, kaunis ja truudusetu naine. Ta hakkab teda salaja jälgima, kuni juhtub vältimatu: ta armub temasse. Oslo kohal langeb laia lund ning see 1975. aasta talv tõotab pakase poolest veel kauaks meelde jääda."
Ma ei mäletagi, millal viimati raamatu lugemise ajal reaalselt film silme ees käima läks... Meestekas seetõttu, et seal oli hästi palju skeemitamisi ja plaanimisi ja naisterahvad olid väga stereotüüpsed. Väga ilusad, reeturlikud ja üsna etteaimatavad. Mehed olid tunnetega ja nende eesmärgiks oli kellegi eest hoolitseda ja valvata. Esimene lugu oli päris verine ja hirmuäratav... kui seda võtta tõsisemalt kui lihtsalt väljamõeldud lugu raamatust. Koleda lapsepõlvega poisist on kasvanud üksik mees, kes inimesi tapab. Selles on ta siiski valiv ja tal on paar kallimat inimest, kelle eest on ta valmis hoopis võitlema. Verd oli ja laipu samuti, aga lugu oli põnev. Lõpp oli... huvitav. Poleks midagi sellist oodanud. Meeldis.

Teise loo tegevuskoht oli huvitav. Väike küla, mis koosnes usklikest saamidest. Selline armas väike külake, kus on üks poekene, üks kirik ja kõik teavad millal ainuke väga harv buss käib. Kõik uued näod on jälgimise all ja kokkuhoidev kogukond on omade patustega. Kui külla satub võõras mees, ollakse tema vastu lahked, aga ka ollakse valmis teda reetma ja enda huvides ära kasutama, sest arusaadavalt ei räägi ta oma tuleku kohta täit tõtt ja hoopis põgeneb teiste kurikaelte eest. Siiski on loos jällegi puhast armastust. Lõpp on jällegi huvitav ja meeldis. Tegelaskujud olid inimlikumad, naisterahvas ei olnud valmis ennast nii kergekäeliselt maha müüma ja oli positiivsemas mõttes stereotüüpne.
Tutvustus Apollo lehelt https://www.apollo.ee/veri-lumel-veel-verd.html
"VEEL VERD. 1977. aasta augustis sõidab üks mees muust maailmast eraldatud külla Norra põhjaosas. Ta nimi on Ulf, tal pole pagasit, kuid ta väidab, et läheb jahile. Veetes aega saamide ja lestadiuslaste seas, kes järgivad vana kristluse tavasid, avastab ta enda jaoks kultuuri, mis on korraga külalislahke ja ainulaadne, abivalmis ja tundmatu. Küla kirikuteener Lea annab Ulfile kasutada vintpüssi ja jahitorni, kus südaööni paistev päike teda ärkvel hoiab, samal ajal kui ta rahutult Finnmarki monotoonset tasandikku jälgib. Tasapisi saavad aga Lea ja tema poeg Knut aru, et Ulf ei olegi jahimees, vaid hoopis ise kellegi teise saakloom. Ja jahimehed on juba teel."
Teise loo alguses olin küll segaduses, sest pidasin teda esimese osa järjeks. Loodan, et teised seda viga ei tee, sest lood on täitsa erinevad, erinevate tegelaste ja tempo ja iseloomudega.

Lugemise ajal hakkasin mõtlema, kas maailm on parem paik, sest sellised jutud jäävad fantaasiateks? Kas see on kirjutajale võimalus oma tunded välja elada kirjalikult? Või on see puhtalt looming ilma igasuguse kaasneva negatiivsuseta?



ISIKLIK VÄLJAKUTSE LISAKS LUGEMISELE, peale raamatu lugemist vaatan ka filmi.
"Snowman" 119min (Tomas Alfredson, UK/USA/China/Sweden) 2017

Film Jo Nesbo raamatu põhjal. Mulle meeldis. Eriti lumeväljad. Ma ausalt öeldes ei saa aru, miks IMDB talle nii nõrga reitingu on andnud (5,1 10st), aga et ma veriseid filme tavaliselt ei vaata, pole ma ka ekspert :)


 

Comments

Popular Posts