"Väike mesilane"

Chris Cleave, 200lk Helios 2011 
LV nr.49- Raamat, mida sa soovid lugeda peale sisututvustuse lugemist

Sisututvustus kirjastuse lehelt:
Me ei taha teile ette rääkida, mis selles raamatus juhtub. See on väga eriline lugu ja me ei taha teie elamust ära rikkuda. Siiski peate te piisavalt teadma, et seda raamatut osta, ja nii palju me ütleme:
See on lugu kahest naisest. Ühel saatuslikul päeval nende elud ristuvad ja üks neist peab tegema hirmsa valiku. Otsuse, mida me loodame, et sina kallis lugeja kunagi tegema ei peaks.
Kaks aastat hiljem kohtuvad nad uuesti ja siit saabki lugu alguse…
Kui oled seda korra lugenud, tahad sa kindlasti sellest ka oma sõpradele rääkida. Kui sa seda teed, siis palun, ära ütle ka neile, mis juhtuma hakkab, sest loo võlu on just selles, kuidas see lahti hargneb
.” 

(https://helios.ee/toode/vaike-mesilane/)

Ma ei tea, mis mul arus oli, aga minu automaatne reaktsioon oli, et tegemist on mingit laadi suhtedraamaga (ju see näitab midagi mu tavalise lugemisvaliku kohta :) ).
Tegu on siiski looga kodumaalt põgenenud noorest tüdrukust, keda elu vintsutab ja kes elab hirmus. Selline jubedamat sorti lugu. 
Peale sellist sisututvustust ei oleks ilus liiga palju välja lobiseda. Võib-olla hoiataks veidi neid, kellele koledad jutud ei istu. See lugu võib väga kergelt jätta tõestisündinud loo mulje (kuigi ta seda tegelikult pole). Minu jaoks oli raamatus ootamatult jõhkraid kohti, aga eesmärgi nad täitsid ja teema üle mõtlema panid.

Raamatu toredamad kohad olid moodsa maailma vaatamisest aafrika külaelanike silme läbi. Peategelane kujutab ette, kuidas ta seletaks kodumaale jäänud tüdrukutele elu Inglismaal.
"Aga miks need, kes paremalt vasakule sõidavad, ei vaheta oma põlde ära nendega, kes vasakult paremale lähevad? Nii saaks ju igaüks oma kodu lähedal põldudel töötada /.../ Mis see kontor on ja mis seal kasvatada saab?"
(lehekülgi ei oska seekord kirja panna, lugesin ELLUst) 



Võib-olla oleks olnud parem seda lugeda valgel ajal, näiteks suvel päikeselise ilmaga murul pikutades. Mina sattusin seda lõpuni lugema keset ööd pimedas köögis. Pooleli ka ei raatsinud jätta, sest mida edasi, seda rohkem saab teada tutvustuses lubatud loo kohta.
Raamatu lugesin ühe hooga läbi, kuid läbinisti usutavalt ta ei mõjunud. Keeruline on ka ajastus, sest pagulastest räägitakse praegu palju ja see ei ole teema, millele saaks neutraalselt läheneda. Mõtlema pani abituse ja inimeste tegude tagajärgede peale. Ja kuidas on inimgruppe ja vägivalda mille põhjustest ja tegevusest me ei hakkagi aru saama, sest me lihtsalt ei mõista, millest see pärit on.

"Kui su nägu on karmidest löökidest paistes, siis naerata ja teeskle, et oled paks inimene. Nigeeria vanasõna"
"Rahu on selline aeg, mis inimesed võivad üksteisele oma pärisnime öelda."
(lehekülgi ei oska seekord kirja panna, lugesin ELLUst)

ISIKLIK VÄLJAKUTSE LISAKS LUGEMISELE, peale raamatu lugemist vaatan ka filmi.
Raamatust lubatakse filmi... olen ootel.
https://www.imdb.com/title/tt2485986/?ref_=nv_sr_4

Comments

Popular Posts