"Liiseli võti"

Ketlin Priilinn, 204lk Tänapäev 2008
LV ÜLLATUSTEEMA: Raamat, mille autor, tõlkija või illustraator on Lugemise väljakutse grupi liige.

Lugu sellest, kuidas noor naisõpetaja Liiseli saab kaksikutest tütred ja läheb oma mehest lahku, sest mees pöörab tähelepanu sõpradele rohkem kui perele ja on muutunud vägivaldseks. Otsus paneb Liiseli keerulisse olukorda, ta peab esialgu kolima oma ema (ja õe) juurde, kus ta väga oodatud ei ole. Otsusekindlalt otsib ta töökohta, kus saaks lapsed esialgu kaasa võtta, sest lasteaiani on veel aega. Tuleb mitu eitavat vastust, paar ebasobivat töökohta, kuid lõpuks õnnestub leida sobiv üürikorter ja majanduslikult toime tulla alustades lapsehoidmist omas kodus. Lõpuks tuleb ka armastus.

Täitsa tore lugemine ELLUst.


See oli selline raamat, mille lugesin läbi ühe ööga. Järjest rohkem hakkan üle saama kompleksist, et "ma loen liiga vähe midagi tõsisemat". Ajaviitekirjandus on täiesti normaalne ja kiiduväärne źanr. Ka ajaviitekirjandust lugedes saab aimu kasvõi... sellelaadsest kirjandusest üldiselt. Näiteks lugemata palju ajaviitekirjandust ei oskaks ma öelda, et see raamat on täitsa hea. Mõjub sellise loona, mis võiks juhtuda (ja ilmselt väikeste variatsioonidena juhtubki) päriselus ja mis lugejal (näiteks minul) aitab kaasa elada üksikvanemale ja näha ühiseid jooni enda elus toimunuga. Emadest teavad ju paljud, kui jube on laste kõrvalt haige olla või kui suur hirm tekib, kui laps on silmapiirilt kadunud. Viimane kusjuures aitas mul öö raamatuga vastu pidada :) Ei saa ju rahulikult magama jääda, kui ei ole selgust, et lapsega on kõik korras... ja nii see uni kaduski.

Sarnaseid jooni on siin raamatus veel teisigi. Alguses elab Liiseli Tallinn-Väikse lähedal puumajas- täitsa minu endises kodukandis! Tallinn-Väikse lähedal käisid ka kaks mu last lasteaias. Ema juurde kolis ta Riisiperre... seal ma pole (veel?) käinud. Aga tagasi tuli ta Järvele, mis on jällegi pigem tuttav kant Tallinnast. Nii tore oli lugeda, kui enam-vähem pilt silme ees, kus tegelane liigub.

Comments

Popular Posts