"Olla üheksavägine"

Lehte Hainsalu, 168lk Petrone Print 2018
LV nr.3- Raamat, mille pealkirjas on number 9 või 19 (2019. aasta auks!)


Väga meeldis!
Romantikat ja luulet ja lapsepõlvemälestusi ja kodumälestusi ja armastust... VÄGA hea lugemine oli. Lugejale hakatakse jutustama teemade kaupa lugusid. Lugusid lapsepõlvest, Lehte sünnist, koolist ja loomingust ja meheleminekust... tööjutte ja poliitikajutte ja kirjandusjutte. Kohe, kui üks teema saab läbi võetud, algab teine uuesti esimese sobiva mälestusega lapse- või noorpõlvest. Kui tavaliselt selline hüplikus võib muutuda häirivaks, siis siin mõjus ta vastupidi väga siduvalt. Väga väekas raamat!

Lehte Hainsalu kohta sain teada palju uut. Aga see pole ka imekspandav, sest palju leidis aset enne minu sündi. Mina teadsin teda paljukirjutanud luuletajana (kellel on ilusad juuksed!) ja telesaated ja artiklid (ja ka poliitika) tulid üllatusena.

Pühendumine loomingule tuli raamatust väga hästi välja. Kuidas luuletuste kirjutamine on elu täiesti loomulik osa. Samuti raamatud ja lugemine. See oli juba väga tuttav tunne. Kuidas ka tütrel oli lubatud enne koolipäeva kaua lugeda, sest raamat oli ju põnev ja kuidas klassijuhataja küsimise peale, et kuidas ema siis niimoodi lubas... vastas ema, et aga ta ise ka luges kõrvaltoas. 

Selle raamatu puhul oli kõige tugevam osa lugemisel saadud emotsioonil. Kuidas alati hakkama saada, edasi minna ja tegeleda sellega, mis on oluline. Sest teisiti lihtsalt ei kujutaks ette. Silmale väga ilusad olid lugeda ka kõik ilusad ütlemised nagu "naiseks armastatud neiu" ja "teismelise inimese vabadusvõitlust pidades"... "Lehte ja Ilmar on nagu liivakella kitsas koht, kust libisevad läbi geenid igavikust igavikku" ja "noorteks jääme nii kaua, kuni oleme õnnelikud". 
Nooremapoolsel inimesel on huvitav lugeda ka aegadest, kus "õpitakse ajalehte hoolikalt lugema, sealt võib fakte välja kurnata". Kui toimuvad küüditamised, poliitiline võim otsustab loomingu üle ja elukohad vahetuvad... teistmoodi, kui praegu.

Seda raamatut jään veel tükiks ajaks kõigile soovitama...


Lisalugemist-vaatamist-kuulamist erilise naise kohta:
"Lehte Hainsalu: Mina elan eesti keeles" http://teatritasku.ee/lehte-hainsalu-mina-elan-eesti-keeles/
Lühike klipp, kus on ka raamatust- https://kultuur.err.ee/872505/lehte-hainsalu-tartu-on-aadellik-linn 
Inimese mõõde - Lehte Hainsalu 1.osa- https://www.youtube.com/watch?v=GI2XWZx7vuE 
Inimese mõõde - Lehte Hainsalu 2.osa- https://www.youtube.com/watch?v=OegLy6qDM1E
EESTI LUULETAJAD ESITAVAD OMA LOOMINGUT. Lehte Hainsalu.- https://arhiiv.err.ee/vaata/eesti-luuletajad-esitavad-oma-loomingut-eesti-luuletajad-esitavad-oma-loomingut-lehte-hainsalu 
"Olla üheksavägine" järjejutuna KUKU raadios- https://www.youtube.com/watch?v=Qgu3RVDYF1w 
 

Comments

Popular Posts