"Kunas kodu saab valmis"

Ly Seppel, 128lk Print Best 2014
LV nr.25- Raamat autorilt, kes on sinuga samal päeval sündinud (NB! Mõeldud on kuupäeva, mil oled sündinud. Eksimisvõimalus +/- 2 päeva!)
Ly Seppel on sündinud 30.aprill 1943, mina päevake varem.


Vot luulega on mul keerulised lood ja väljakutse on seega õige sõna.
Mäletan, et koolis pidime lugema luuletusi. Sealt tuli üles leida "mõte" ja täita igasuguseid ülesandeid ja... järgi mõtlema hakates ei olnud see vist kõige õigem moodus, mis oleks võinud ühes luulevõõras noores inimeses huvi tekitada. Ülesanded sisaldasid kindlasti võrdluste ja muu keerulise leidmist seega luuletus ise pidi olema piisavalt pikk ja keerukas.

Viljandi Pärimusmuusika festivalil sattusin aita kuulama Kristiina Ehinit koos kahe viiuldajaga. 


Ja kõik muutus palju selgemaks. Ei olnud liiga hirmus kuulata poolteist tundi luulet koos väikesete muusikaliste pausidega (ja koos 5-aastase tütrega). Vastupidi oli. Ja kõik oli arusaadav. Ei pidanud otsima võrdluste taga "mis selle luuletusega taheti küll ütelda" või ei pidanud leidma epiteete ja personifikatsioone või... veel midagi, sest ma tegelikult neid kõiki enam ei mäleta.
Olid kolm väga ilusat naist, kes jutustasid ja esitasid oma suguvõsa lugu. Mälestusi ja kuuldud jutte ja sellest kõigest inspireeritud muusikat. Hästi võimas kokkupanek oli kurbadest ja õnnelikest lugudest, nalja sai ka ja sain aru, kui vähe tean enda suguvõsast. Mul ei ole jutte või ütlesimisi niivõrd palju kuskilt võtta. Otsustasin peale kontserti osta Kristiina Ehini viimase luulekogu, et seda lugeda ja hiljem veel edasi sirvida. 

Enne Kristiina raamatut hakkasin väljakutse raames lugema ta ema oma.
Minu jaoks on need kaks väga sarnased raamatud. Mõlemad on romantilised, aga seal sisaldub täiesti realistlikke pildikesi ja nii saab ka minusugune amatöör aru, millest jutt käib. 
Sain lugedes aru, et luuletused võivad olla sarnased tuttavamate juturaamatutega, lihtsalt luuletused on kontsentreeritumad. Erksamad asjad tuuakse kiiremini ja lühemalt välja. Ja et luuletusi täis raamatu lugemine on ikkagi üsna võrdväärne, sest lemmikumad tuleb veel korra või paar uuesti üle lugeda. Et mida nad mulle ükskord räägivad, ja teisel korral, ja kolmandal... Ja kõige meeldivamad endale ilmselt ümber kirjutada. Algaja avastusrõõm...


Kunas kodu saab valmis?

/.../
Kui aiatoolid pööningule ära pandud
maasikapeenar korda tehtud
aiavoolikud kokku keritud
elektriarve makstud
külmkapp üles sulatatud? 
/.../

Aga mida ma siis teeksin
kas hakkaksin jälle otsast peale?

(lk.39)


Soovitan julgelt kõigil proovida!

Raamatuesitlusest väikest lõiku saab vaadata- https://www.youtube.com/watch?v=YzoL1jVsPYE
Vikerraadio saade "Käbi ei kuku kännust kaugele" Ly Seppeli ja Kristiina Ehiniga- https://vikerraadio.err.ee/876251/kabi-ei-kuku-ly-seppel-ja-kristiina-ehin
Ehinitega kasvamise vabadust ja piire otsimas https://maaleht.delfi.ee/news/maaleht/elu/ehinitega-kasvamise-vabadust-ja-piire-otsimas-video?id=66091886

Comments

Popular Posts