"Esimene Meetod - KEELED"

Ott Ojamets, Creative Intelligence Group OÜ 2013

Suures plaanis mulle autori lähenemine meeldib.
Ta põhiidee tundub olema keelt õppida võimalikult loomulikult ja vältida kunstlikke pähetuupimisi.
Soovituste seas on võõrkeeles umbes 300 põhisõna pähe õppida, kuulata võõrkeeles sama lühikest raadiosaadet korduvalt (ja ikka VÄGA korduvalt, niikaua kui see sisuliselt peas on ja läbi analüüsitud), lugeda võõrkeeles uudiseid ja veidi edasi jõudes võiks tutvuda ja välja printida grammatika (ning kasutada seda loetava teksti analüüsimisel, mitte iseseisvalt grammatika pähetuupimisel). Veel pidid laulud ja kirjutamine hea olema (ka esimesed katsetused soovitatakse nt sõbrale teatena ära saata, siis on nad praktilised ja tuleb ka esimene eduelamus). Väga oluline on ka kõva häälega praktiseerima hakata, et tulevikus vältida selles osas tõrget...

Enda meetodi eelisteks toob autor personaalset lähenemist, sest soovitatakse valida ainult enda jaoks huvitavad saated kuulamiseks ja tekstid lugemiseks. Kindlasti ka praktilist lähenemist, sest puudub niisama tuupimine, ebavajalike ja mittehuvitavate tekstide kuulamine-tõlkimine-õppimine-jutustamine ning kunstlik grammatika õppimine.

Kokkuvõttes on ta hästi kokkupandud raamat. Font on hästi suur, lehekülgi vähe ja sisu on seega kokkuvõtlik. Samas aga ei saa ma ütelda, et siit midagi põrutavat leida võib. Pigem on ta selline reklaamimaiguline raamat, pidevate viidetega kodulehele (mida enam pole) ja lõpus reklaamid, et kui hätta jääd või koolitust tellida soovid, siis...
Sama autor tundub olema edasi liikunud Speaklysse, mis natuke nagu sobib raamatuga, aga samas jällegi mitte. Pole ise proovinud, aga tundub, et seal toimub siis põhisõnavara omandamine. Kas see on nüüd keskendumine ühele osale ja selle levitamine laiemalt või muutunud ideed keeleõppes... seda kahjuks teada pole saanud.
Nagu suurt maiuspala ootasin ja lükkasin veidi edasi... meetodi testi. Tundus jube lahe, et saad juhtnööre, kuidas võõrkeel kõige kergemini külge hakata võiks. 
Aga et koduleht on LIHTSALT KADUNUD (koos meetodi testi, võõrkeele grammatika, viidetega võõrkeelsetele uudistele jmt)... või no mitte päris, aga seal praegu kuvatakse midagi prantsuskeelset ja /keelemeetod/ lõpuga lehte ei eksisteeri... mõtlesin natuke, natuke olin pettunud...
 
 
Your Scores:
  • Auditory: 20%
  • Visual: 45%
  • Tactile: 35%
You are a Visual learner!

Visual

If you are a visual learner, you learn by reading or seeing pictures. You understand and remember things by sight. You can picture what you are learning in your head, and you learn best by using methods that are primarily visual. You like to see what you are learning.
As a visual learner, you are usually neat and clean. You often close your eyes to visualize or remember something, and you will find something to watch if you become bored. You may have difficulty with spoken directions and may be easily distracted by sounds. You are attracted to color and to spoken language (like stories) that is rich in imagery.
Here are some things that visual learners like you can do to learn better:
  • Sit near the front of the classroom. (It won't mean you're the teacher's pet!)
  • Have your eyesight checked on a regular basis.
  • Use flashcards to learn new words.
  • Try to visualize things that you hear or things that are read to you.
  • Write down key words, ideas, or instructions.
  • Draw pictures to help explain new concepts and then explain the pictures.
  • Color code things.
  • Avoid distractions during study times.
Remember that you need to see things, not just hear things, to learn well.

Comments

Popular Posts