"Ümbersündimine"

Swami Darshi, 218lk Pilgrim 2018


Raamat Venemaa selgeltnägijate tuleproovi 17nda hooaja võitjast.
Algab ja jutustab tema teekonnast erinevate praktikate tundmaõppimisel, teekonnal kohatud õpetajatest ja palju isiklikest kogemustest. Erinevad koolitajad, koolitused, Osho keskus, śhamaanitar, astraalrännakud, tantra... jne.


Raamatu leidsin eile ReaDist. Esimesed emotsioonid olid üllatus ja rõõm, sest tahtsin juba tükk aega seda raamatut lugeda. Tundus huvitav. Edasi ja lugemise alguses muutusin skeptilisemaks, sest... tuleproovi võitja... läikivate lehtedega raamat, kus on tihti lehed tsitaatidega ja mille igal lehel on veel taustakujundus...

Lugesin aga edasi ja hakkasin raamatust rohkem lugu pidama. Ta keskendubki väga kindlalt pealkirjale ja eesmärgile rääkida lugu Swami Darshi kujunemisest. Sinna ei ole segatud lapsepõlve, perekonda, suhteid... on ainult teemaga seotud oluline info. Ta isegi ei esita mingit lõplikku tõde, räägib erinevatest õpingutest ja enda paremini tundmaõppimisest. Ja sellest, et seob omavahel erinevaid praktikad ja neid endale sobivalt mugandatuly ja leiab mis toimib. Kui mõni sarnane raamat tekitab mingit sorti "seotust", sest kuskil on keegi, kes teab palju rohkem ja palju paremini, siis see raamat oli teistsuguse mõjuga. Ta mõjus elavdavalt. Läbi erinevate kokkusaamiste ja rändamiste (millesse suhtuti teatava huumoriga, sest kas ikka on vaja igale poole suure hurraaga kiirelt kohe kohale tormata...) andis ta edasi julgust avastada ja otsida. Ning just igal inimesel omamoodi ja omade meetoditega. Vähemalt selline mõju oli lugemise ajal mulle. Ja ma päris täpselt ei saanud aru, millega ta täpselt tegeleb ja millised praktikad ja uskumused sellega kaasas käivad. Küll aga on raamatus piisavalt märksõnu, et huvi korral ise edasi uurida. Veel meeldis mulle kriitiline suhtumine igasugustesse koolitustesse ja õpetajatesse. Kuna raamatu sihtgrupp võiks olla pigem arengujärgus esoteerikahuvilised, kuluvad need tähelepanekud ära. Ning jällegi.. enda "usku" ei proovi autor kedagi pöörata, kuskile viimastele lehekülgedele pole pandud ka viiteid kodulehele, üritustele vmt.

Ehk siis, kui vahepeal tundus mulle asi liiga reklaamimaiguline, siis tegelikult ta seda ei olnud. Oli jutustavas laadis lugu keda ta näinud ja mida teinud on ajal, kui hakkas keha, meele ja vaimu vastu suuremat huvi tundma.

Comments

Popular Posts