"Charlotte Tweed"

 Allegra Skye, 296lk Helios 2014

15-aastane Charlotte on vanemateta laps ja loksub erinevate kasuperede vahel. Ta on pidevalt tõrjutud, sõpradeta ja nukker. Viimases kasuperes pole olukord samuti kiita, koolis kiusatakse, aga vähemalt on tal parim sõbranna Hannah. Kui koolis asjad eriti inetuks kisuvad, tekivad kuulujutud ja pidevad süüdistused... on Charlotte sunnitud põgenema ja nõustub minema koos Tom Throtteldoniga Annaruunusemaale võlurite kooli. See on aga üks hoopis isevärki maa, kehtivad teised seadused ja tuleb hakata endale selgeks tegema, keda võib usaldada.
Koolis on suursündmuseks nii Charlotte tulek kui samale ajale langenud draakonimunade leidmine. Draakonitest loodetakse suurt abi nii võluritele kui maailmale. Aga koolis kehtivad põhimõtted erinevad Charlottele tuttavatest... sõprus ei ole nii tugev, armumine ja väljaskäimine keelatud, tuleb kuulata käske ja püüelda arengu suunas. Tunded aga tekivad Tyleri vastu ja see ei meeldi koolile...

Tegemist on esimese osaga... sarjast? triloogiast? Jäingi uurimisel hätta. Ei leidnud ka ingliskeelset järge. Ehk siis seda tuleb lugeda raamatuna, mis lõpeb järsult ja kus tuleb lõpp ise välja mõtelda.

Hästi palju sarnasusi on tõesti Harry Potteriga. Sellele viidatakse ka raamatu tagakaanel. Orvuks jäänud õnnetu laps, keda kasvatav perekond kohtleb halvasti ja keda koolis kiusatakse... Kes käitub teiste rünnakute puhul üllatavalt ja maksab neile kätte ebaloomulikul moel (Charlotte lennutas kiusliku koolivenna ennast eemale). Ja kellele tuleb appi võlurite maailm, kes viib ta võlukooli õppima, kus ta avastab enda võimed. Kahjuks ei tulnud raamatust välja Charlotte taust ja vanemate lugu. Justkui viidati suursugusele päritolule, aga see sugulusteema Annaruunusemaal jäi veidi segaseks.

Mis mind lugemise ajal kõige rohkem võlus oli väljamõeldud maailm. Selline koht, mis võiks olla ideaalne. Väärtustatakse arenemist, hea ja kurja võitluse ajal heade poolel olemist (vist?), teiste abistamist ja liigse vältimist. Samal ajal aga räägiti üsna emotsioonitult võimalusest soos katse ajal hukkuda või muul moel lõpp leida. Ja siin ei olnud juttu ka sõprusest, mis hädas päästab. Lihtsalt aeg-ajalt ettetulevatest juhtumitest. Hästi palju jäi varjatuks. Kogu see kooli ümber olev reeglistik jättis imeliku tunde, sest eraldi ja korraga seda uustulnukale ei tutvustatud. Kerged lahkhelid olid ka töötajate vahel. Samuti vasturääkivused, kui alguses räägiti naaberkooliga võitlemisest, kuid siiski kooseksisteerimisest... siis see muutus raamatu jooksul võimaluseks neid hävitada. Kas hea on ikka nii hea?

Kirjutatud on huvitavalt. Seal on läbi põimunud tänapäevane, muinasjutuline ja moraalne. Räägitakse tavalistest asjadest, millest tunneb puudust üks 15-aastane.. kohtamaskäimine, meigiasjad, huulepulgad ja liibuvad T-särgid. Armumine tekitab väga ilusaid hetki, lendavaid liblikaid ja võlumetsa... Ja aeg-ajalt sutsatakse sisse midagi põhimõtete ja elu kohta üldiselt.
Loodan seda raamatut lugeda ulmeväljakutse raames, mahub võlurite ja draakonitega punktide alla. Poleks tekkinud huvi põimingute ja väljamõeldud maailma kohta, oleks see sohitegemine... aga need päästavad südametunnistuspiinadest :)

Comments

Popular Posts