"Kallis Michael! Armastusega isa"

Iain Maitland, 352lk Ajakirjade Kirjastus 2016


Raamat, mis jutustab päriselust. Mille on kirjutanud isa, kelle poeg on anorektik. Sisaldab kirju ja isa mõtteid ja tagantjärgi analüüsimist. Aus raamat sellest, kuidas paljud meist on kuidagipidi katki. Kuidas osad on rohkem katki ja vajavad abi. Ja kuidas teised on vähem katki ja suudavad seda eitada või sellega koos elada.

Michael on noor poiss, kes läheb ülikooli kunsti õppima. Vanemate majanduslik tugi on olemas, ta leiab ka tüdruku ja kõik tundub ilus. Tegelikult nii ilus ei ole, sest pihta hakkab valetamine ja varjamine ja eemalehoidmine järjest rohkem ja rohkem. Isa kirjutab ja vaikselt hakkab kahtlustama, et midagi on mäda. Isa on kuri. Isa leebub. Isa kirjutab pidevalt kirju nagu on harjunud oma vanaemale kirjutama ja tahab neid edasi kirjutada. Lihtsalt. Kellelegi. Lapsepõlv on olnud keeruline. Michael satub puntrasse, isa muudkui korrutab et ei jaksa teda lõpmatuseni enam toetada ja ta peab end kätte võtma. Tööle minema. Kooli edukalt lõpetama. Iseseisev olema.

Kui kedagi huvitama peaks, siis etteruttavalt- kurba lõppu sellel raamatul ei ole. On toimetulek keerulise eluga.



Kõige rohkem saab sõna isa. Kes kirjutab, proovib nalja teha ja proovib kõike koos hoida perekonna peana. Kes kahetseb mõningaid tegusid ja ütlemisi. Otsib vastuseid, kas midagi oleks saanud teha teisiti ja miks asjad nii läksid. Sellele küll vastust ei leia. Ainuke, mida ehk teisiti oleks võinud teha, on kiirem abiotsimine.

Raamat räägib ja aitab natuke paremini mõista vaimsete häiretega kokkupuutumist. Juures on veidi Michaeli kommentaare ja kõik on avalikustatud mainitud inimeste nõusolekul.
Selline tõsieluline raamat, kui keegi teemast huvitatud on.

Comments

Popular Posts