"Džäss"

Tony Morrison, 192lk Varrak 2008

Minu jaoks rääkis see raamat keerulisel ajal elamisest. Paljud tegelased olid ühel või teisel moel kas lapsepõlves või eluajal "katki läinud" ja pidid end korda saama. Kes sai ja kes mitte. Segi hakkas minema, mis on õige ja mis mitte. Inimesi koheldi valesti ja keegi sellele otseselt tähelepanu ei pööranud. Inimesed kohtlesid üksteist halvasti ja see ka väga palju tähelepanu ei saanud. Justkui ei osatudki enam teisiti, kui ümberringi oli pidev segadus ja kole minevik. Hakkasid toimima kummalised sõprussuhted nende vahel, kellel justkui oli põhjust üksteisest eemale hoida, aga kes selle asemel hoopis end kokku sidusid.,,

Kõige olulisem liin oli kolmnurk abielupaarist ja väga noorest tüdrukust. Mees ja naine on tulnud Linna, olnud õnnelikud, aga... siis on tekkinud mõrad. Noor tüdruk on range kasvatuse all, kuid leiab aega, et endast tõesti väga palju vanema mehega, tüdruk on 17, mees 50-ringis, aega veeta. Mees teeb talle kingitusi ja talle meeldib tüdruk sellisena, nagu ta on. Tüdruk aga leiab endale järgmise ja mees tulistab teda. Igasuguseid veidraid asju juhtub veel.
Kuidas tegelikult on petmisesse õige suhtuda? Saab lugeda ja mõtelda.



Raamat on kirja pandud väga huvitavalt ja kirjastiil on kuidagi... mõnusalt omanäolise stiiliga. Algab tõeliselt suure pauguga, hästi palju informatsiooni antakse lugejale korraga ette ja iga tegelaskuju tundub olema tõeliselt kiiksuga. Edasi hakatakse ajas ja jutustajates ringi hüppama, räägitakse nii põhiliiniga seotud lugusid, kui nendega kaudselt seotud lugusid, mis kõik kirjeldavad kas teose olustikku või tegelaste üleskasvamist (veelgi keerulisemates oludes). Lugejale kirjeldatakse eelkõige, kuidas erinevad koledad sündmused hiljem inimestele mõju avaldavad. Selget lõppu nagu polegi, mis midagi uut sisse tooks. Kõik peamine öeldakse ju kohe alguses ära :) Nautida saab lugemist ja lugusid.

Mulle see raamat meeldis. Tegelased olid väga värvikad ja lugu väga jõuline. Kõik, mis kirjutamist puudutab, on lahendatud väga põnevalt.

Comments

Popular Posts