"Kolmeteistkümnes apostel"

LV nr.19- Raamat kirjastuse Ersen sarjast "Raamat, mida peab lugema"
Richard Heller ja Rachael Heller, 352lk Ersen 2007


Põneva ideega raamat, mis seab kahtluse alla Piibli sisu ja loo Kristuse ülestõusmisest sellisel kujul nagu oleme harjunud kuulma.
Raamatu peategelane Gil on äärmiselt andekas koodide ja salasõnumite lahtimuukija ning ta saab ülemuselt töö, mis viib ta uurima üht suurt saladust. Selleks on vajalik reisida Iisraeli vanaaegseid dokumente uurima ning töötada koos Sabbiega, kes on andekas tõlk. Nad hakkavad jälile saama millelegi suurele, kuid mida lähemale nad jõuavad, seda suuremasse ohtu satuvad nad ise. Kuna nende avastused kas aitaks kristlust ja Piiblit veelgi tugevamaks muuta tõenditega, või vastupidi täiesti kahtluse alla seada , on tulemusest huvitatud mitmed erinevad osapooled. Sabbie on olnud erikomandos ning suudab ette näha vastaste käike ja motiive, kuid olukord on ohtlik.

Raamatus ajavad nad puuduva käsikirja jälgi ning tõlgivad olemasolevat materjali. Asi pole siiski vaid tõlkimises vaid ka peidetud sõnumite otsimises. 



Üldiselt mulle raamat meeldis. Lugemine läks üllatavalt kiirelt seega pean kindlasti kiitma ka tõlkijat. Millegipärast aga raamat ise mõjus nõrgalt. Nagu püüdliku koolilapse katse teha kõik õigesti. Lugu ju oli, mõtlema pani, lõpus läks tempokaks ja lugemine oli ladus. Kuidagi aga jäi midagi puudu. Lugeda siiski soovitan, sest mulle meeldivad ideega raamatud, mis panevad mõtlema, et mis oleks kui...


NB! SISALDAB SPOILEREID!
Raamatu idee on huvitav. Mis siis saaks, kui Jeesuse ümber oli rohkem reetmist? Mis siis kui ülestõusmine oli midagi muud, mis on kirja pandud sobiva nurga alt? Meenutab natuke kuidas raamatus "Meister ja Margarita" ütles Jeesus, et keegi käib tal järel ja muudkui kirjutab, aga ta ükskord sattus seda kirjapandud teksti lugema ja päris nii need asjad ikka pole. Tegelikult ma arvan, et tänapäeva inimesel ongi keeruline seda sõna-sõnalt lugeda, sest kõik meie ümber on palju muutunud ning tegemist on tõlkega ja tõlkes läheb alati midagi kontekstist kaotsi. Küll aga usun, et kui sellesse uskuda, saab leida olulise sõnumi.
Raamat ise... Ma ei saa aru, miks 2 peategelast raamatu lõpuosas siiski järsku koos voodisse jõudsid. Mõjus mingi "kohustusliku osaga", mis tuleb ära teha kui juba mees ja naine pikalt ninapidi kokku kirjutatud. Teine veidi kummaliselt mõjuv koht oli jällegi raamatu lõpuosas kus sisuliselt kõik "pahad" paari üksiku lehekülje jooksul järjest uksest sisse tulid ja järjest maha lasti. Jah, see aitab küll vältida olukorda kus raamatus oleks jäänud "lahtisi otsi". Aga kuidagi liiga järsk lahendus.


Pildil eelmisest aastast kaasa tulnud Lugemise Väljakutse raamatud, millega lõpuni ei jõudnud... Nüüd jälle üks loetud :) Loodan jaanuariga lõpetada ning veebruarist 2021 väljakutsega alustada!


Comments

Popular Posts