"Klaasloss"

LV nr.47. Kaks sarnase kaanega raamatut (paaris raamatuga "Uduprints")
Jeanette Walls, 397lk Tänapäev 2015

Seda raamatut olin ma kunagi ammu juba alustanud. Tegelikult oli see ka esimene raamat, mida ELLUst lugema hakkasin ja aasta võis siis olla umbes 2015... Rõõmustav, et ta nii kiirelt sinna jõudis :)
Igatahes nüüd võtsin uuesti ja lugesin täitsa läbi.

Vahepeal on välja tulnud ka film. Hästi mõnus film, ilusad värvid, selgelt jutustatud lugu. Aga kui hakata võrdlema raamatuga, jäävad osad filmis tehtud muudatused segaseks. Jah, film on kindlasti lühem kui raamat seega mingid kompromissid on täiesti arusaadavad. Aga miks on fimis näiteks Maureeni õnnetu lugu muudetud kõvasti leebemaks? Jah, see jätab tunde, et pere lapsed on kõik õnnelikud ja edukad... aga pole nagu tõde. Või miks on filmis võimendatud isa vastumeelsust suurlinna koolimineku osas? Kuna lugu põhineb tõsielul, siis ma isiklikult eelistaks, et sama joont järgib ka film. Isiklik kiiks.

Lugu ise räägib ühest kummalisest perekonnast, kes on pidevas liikumises erinevate väikelinnade vahel (suures osas võlgade pärast põgenemiseks). Isa on tugev reaalteadustes, ema maalib ja kirjutab, lapsi õpetatakse enamasti kodus ise ja kõik neist tunduvad väga targad. Iseseisvad muidugi ka, ise lastakse neil kõik järgi proovida ja tihti peavad nad ise ka toidu pärast muretsema. Ja kui toiduga tegeleb pliidi ääres liiga väike laps ilma järelvalveta, võib ta natuke põlema minna ja terveks eluks armid saada. Või kui raha ei ole, tuleb leppida tühja kõhu või suhkruga segatud võiga. See raamat annab palju mõtlemisainet laste iseseisvuse ja kasvatuse teemal. Tegelikult see isevärki pere on lahe, lapsi suunatakse ise mõtlema ja teiste arvamusest mitte liialt hoolima. Vahepeal jääb lihtsalt puudu vanemate vastutustundest,üks kipub jooma ja teine keskendub ka mujale.

Raamat ja film põhinevad tõsielul, filmi lõpus on ka kaadrid emast ja isast ja autorist endast. Soovitan täiega, sest ta on mõnusalt detailne ja hästi kirja pandud!

Comments

Popular Posts