"Mate"

LV nr.26- Raamat, mida loed erialasest huvist
Johanna Pohjola, 192lk Valgus 2014


Ei oska öelda, kas ja mis mu eriala praegu võiks olla, aga õpin antropoloogiat ja käin kohvi ja teemüüjaks nii et see raamat võiks sobida. Kirjutanud on antropoloog ja mate on meil poes täitsa olemas.

Raamat annab ajaloolise ülevaate, kuidas mate on olnud kohalike jook Lõuna-Ameerikas ja praeguseks veidi edasi levinud. Läbisegi peatükkidega ajaloost, mate joomiseks vajalikest asjadest ja traditsioonidest on inimeste enda lood. Lood inimestelt näiteks Lõuna-Ameerikast, Soomest ja Eestist.

Raamatu laenutasin sooviga matest rohkem teada saada ja ise ära proovida. Mate joomiseks kasutatakse sellist sõelaga kõrre moodi asja nimega bombilla (millest juuakse, aga mida ei kasutata segamiseks, sest matet ei segatagi). Tavaliselt tehakse mate spetsiaalse keraamilise või kõrvitsast valmistatud anuma sisse. Aga nagu Artur Talvik raamatus räägib, võib kasutada ka täitsa tavalist tassu (ongi kergem puhastada ja ei pea spetsiaalselt ette valmistama enne esimest joomist). Matet soovitatakse ka kohvi asemel joomiseks. Nõustun, ta mõju on midagi teistsugust, aga samuti ergutavat. Kõigile mate ei meeldi omapärase maitse tõttu. Mulle endale maitse meeldib, aga valmistamist tasub veel katsetada, et kogused ja vee kuumus ära õppida. Tihti ei joo ja kedagi ette näitamas pole, siis ilmselt võib maitsel arenguruumi olla. Aga ise tehtud, hästi tehtud :)

Raamat on ka väga viisaka väljanägemisega. Kõvad kaaned ja mugav formaat. Ilusad suured pildid.

Soovitan huvitatutele!

Comments

Popular Posts