"365 moodust maailma muuta"

LV nr.36- Raamat, mille pealkirjas on number

Michael Norton, 374lk Tartu Ülikooli Kirjastus 2008


See oli üks omapärane raamat. Kena kujundusega on igaks päevaks antud mõni mõte, kuidas maailma parandada. Isiklikult oleksin need ka ära kategoriseerinud, sest enamus jagunes kliimateemadeks, kogukonna kooshoidvateks tegevusteks, isiklikeks ja enamjaolt enda hääle omamine, keerulistes oludes elavate rahvaste majanduslikuks aitamiseks ja ilmselt on mingi varia ka peidus, mida praegu haarata ei osanud.

Meelde jäid pingviinidele kampsunite kudumine (nendele lõunapool elavatele ikka, ei mindud utoopiaks et poolusel elavad pingviinid peaks riietatud saama), kogukondliku aia loomine, palju oli erinevate kirjade saatmist millegi vastu meele avaldamiseks, internetis enda arvamuse avaldamist (mitte tigetsemist kommentaariumis vaid tsiviliseeritud vormis blogi vmt), annetuste kogumist vaesemate riikide abistamiseks, liigsest tarbimisest hoidumist ja üleliigsest vabanemist... Palju oli kirjeldatud ka toimunud koledaid inimõigustevastaseid juhtumeid. Mitmed asjad olid korduvad, tasub ise üle vaadata...

Mind kõnetasid kõige rohkem liigsest vabanemine ja liigse tarbimise vältimine. Pildi taustaks on lõngajääkidest vabanemise projekt vahva kampsiku heegeldamise abil. Kindlasti hoolin ma tulemusest rohkem, kui lihtsalt poest ostetud anonüümsest kampsikust, millega mul puudub side, mille ainuke eesmärk on mind ajutiselt soojendada ja mis ilmselt on anonüümsem ka oma olemuselt, sest isetehtud on ikkagi ainulaadsem. Idee on saadud ühelt megaägedalt heegelduskunstnikult, kelle tööde ja tegemistega sain tuttavaks Facebookis https://www.facebook.com/starlilycreations.


Ainuke miinus raamatus oli pidev veebisaitide lisamine. Praegu on aasta 2021, paljud neist on kas oma elu ära elanud ja kinni või vananenud sisuga või kolinud või... Aga mis seal ikka, sai lugemisaja lühemaks, sest vaikselt kadus kiusatus uurida mis kuskil praeguseks toimima on jäänud :)

Lugeda soovitan. Kõik ideed ei tundu (vähemalt mulle) praegusel ajal ja Eestis elades tehtavad, sest mõjuksid võõrapäraselt... aga loeb ju mõte ja soov midagi enda jaoks lahti mõtestada ja muuta. Kas just terve raamatu läbilugemine vajalik on, seda saab igaüks ise otsustada, aga vähemalt sirvimiseks on ta tore.

Comments

Popular Posts