"Väike Eesti kohviraamat"

LV nr.10- Raamat, mille pealkirjas mainitakse jooki või joomist

Mart Vabar, 109lk Aabitsakukk 2018


Kõigepealt ma alustaks vingumisega. Ma ei saa aru, miks on pealkirjas mainitud Eestit, kui raamat ise on kõikvõimalikest kohviga seotud ajaloolistest kildudest ja sellest, kuidas on kohvi saatus ja kasvatamine mujal maades olnud.

Nii. Sellega on nüüd ühel pool.

Nüüd saab kiitma hakata. Kui raamatu algus tundus selline... kuiv ja pildiline ja rääkis palju kohvikutest, siis raamatu jooksul hakkasin autori kirjastiili nautima. See on hästi muhe, selline jutustava sõbra stiilis. Akadeemiliste viidete asemel kumabki jutust, et kes teab millestki rohkem või midagi paremini, andku aga teada. Ja igasugused teadmised tunduvad autoril olema tulnud ka peale tarkade allikate ka inimlikul moel, mis on kättesaadav metoodika igale lihtsurelikule ka peale tööpäeva. Youtube'ist leidsin ma raamatus antud vihjete ja kirjelduste mitmeid vaatamisväärsusi, näiteks:

Raamatus on ainult 109 lehekülge, aga noppeid tuleb teemadelt seinast seina. Küll kohvikukultuurist Eestis ja välismaal, kohvi ajaloost... erinevatest piirangutest, kohvist ja orajapidamisest, kohvihuumorist, rahvapärimusest, kohvi mõjust loomadele-lindudele ja mesilastele, erinevatest valmistusviisidest ja autori enda kogemustest. Sinna raamatusse midagi juurde lisada on vist keeruline, sest ära on märgitud lausa Kalevipoeg. Mul on tunne, et see on sihuke raamat, mis tasub jättagi köögilaua nurgale ja hommikuti suvalisest kohast lahti lüües kohvirüüpamise kõrvale paar reakest lugeda. Ega palju polegi vaja, sest enamasti on iga teema juures ka pildimaterjal ja ühe tassi kõrvale on üks teemake piisav. Lugesin ise mõne lugemiskorraga läbi ja sai vist liialt kiirustatud. 

Imetabane kingitus igale kohvisõbrale!

Soovitan!


Kuna raamatus on väga tugevalt tunda autorit ennast ja ta jutustamisstiili, siis... äkki on teisi minusuguseid veel, kellele meeldima hakkas... Raamatute otsimisel-leidmisel on suureks abiks kataloog nimega ESTER, kust ma sain inspiratsiooni ja mulle hakkasid tõsiselt huvi pakkuma teosed "Poliitiliselt korrektne Punamütsike" ja "Feng shui ja ba gua maarahva vaatevinklist". Kahjuks tundub nende kojulaenutamine olema keeruline (välja arvatud tartlastele...), aga eks variante on teisigi.

Comments

Popular Posts