"Meie maja on leekides"

LV nr.11 - Nägin seda raamatut ja tekkis tunne, et vot seda tahan lugeda Malena Ernman, Beata Ernman, Svante Thunberg, Greta Thunberg, 288lk Varrak 2020


Ma isegi ei tea, mis mind selle punkti juures "Greta raamatuni" tõmbas. Ma ei ole absoluutselt kliimateadlik ja väga palju ta tegemistega kursis ei ole. Siiski... see üks dokumentaal, mis ETV näitas, oli minu hinnangul väga hästi välja kukkunud ja eks sealt mingi uudishimu sisse jäi.

Raamat räägib Greta vanematest, temast endast, ta õest ja nende pere tegemistest ja muidugi kliimast. Ma ei olnud isegi niipalju teadlik, et Greta ema laulmisega seostada ega teadnud midagi nende elukorraldusest. Niipalju sain raamatust targemaks, et klassikalist "keskmise perekonna" elu neil ei tundunud kunagi olema. Palju oli liikumist ja reisimist, hiljem lisandus ka kahe tütrega arvestamine, kellest mõlemad hakkasid vajama eritähelepanu. Teadlikkus kliimaprobleemidest hakkas samuti perega kaasas käima, ka raamatust saadav võimalik tulu läheb hea eesmärgi nimel sobivatele organisatsioonidele.

Minu jaoks andis raamat vastuse küsimusele, mis värk sellega ikkagi on, et keegi noor tüdruk räägib kliimast ja keskendub sellele, et... kliimast tuleks rohkem rääkida. Ausalt, tundus varem arusaamatu, et miks ei ole välja toodud mingeid suuremaid ja konkreetsemaid soove või ka nõudmisi. Kuna aga raamat rääkis sellest piisavalt pikalt, siis jõudis ka mulle kohale, et asi polegi lahendustes. Asi on soovis nendega tegelema hakata. Ja seda... polegi, sest valitseb kapitalism. Kuna Greta on kasvanud siiski kahe "humanitaar-stiilis" vanemaga, siis ma usun, et see on samuti mõju avaldanud. Ta on kahtlemata hea eneseväljendusega ja läheneb asjadele teistmoodi, kui seda teeks teadlane. Ta kõned on emotsionaalsemad ja sisaldavad küll fakte, aga mitte niivõrd lahenduste analüüsi. Ja kui on tekitatud kahtlusi ega teda keegi ei promo kuskilt salaja... ei tea, ei lükka ümber, küll aga mõjus väga veenvalt perekonna lugu, kus ei olegi olnud traditsioonilist keskklassi ja kes on olnud pigem esinejad. Kas see siis ei võigi järeltulijatele mõju avaldada?

Palju oli juttu ka vaimsest tervisest ja sellega seonduvatest vajadustest. Kurb oli lugeda, kui keeruline on leida lapsele sobilikku kooli ja õpet, kui kõik "keskmistele mõeldud" ei sobi. Mul on hea meel, et see pere on kokku jäänud ja koguaeg püüdnud leida parimaid lahendusi mõlema lapse vajadusi silmas pidades. Kindlasti on see olnud keeruline teekond ja ma ei kadesta neid üldse. 

Lugeda oli mõnus ja kiire, peatüki lühikesed. Natuke segadusse ajab, et raamatu autoriteks on märgitud terve pere (eks siin on ka lihtlabast uudishimu, kuidas sellisel juhul kirjutamisprotsess välja nägi). Vahepeal hakkas tunduma, et liiga palju juttu on kliimast... aga kuidas see saakski teisiti olla, kui raamatu alapealkiri on "stseenid ühest perest kliimakriisi keerises". Ja hoolimata sellest, kas ja mida arvata Greta tegevusest ja mõtetest, võiks see siiski olla hea võimalus korraks järgi mõtelda endale sobivast loodusega sõbralikult kulgemisest.


Comments

Popular Posts