"Surfi Buddha"

Jaimal Yogis, 240lk Pilgrim 2018

Läksin ühel ilusal päeval raamatukokku ja tundsin, et tahaks vahelduseks eneseabikirjandust. Aga mitte roosamannat vaid midagi... realistlikumat. Nii sattusid mulle näppu ühe surfari zeniotsingud merel, sest tagakaanel lubati jutustust omaenda elust.

Lugu räägib noorest poisist, kes jookseb kodunt ära ja soovib saada surfariks. Kohe nii ära, et üheotsapiletiga Havaile. Eemale ka probleemidest koolis, kuhu siiski tuli tagasi pöörduda. Aga rännakud sellega ei lõppenud. Kloostrid ja õppimine välismaal ja lainete tagaajamised alles tulid. Ja siis vanusega teatav rahunemine. Valikute tegemine. Kooliga jätkamine magistriõppes. Teatav tagasilangus ja stress. Oma rütmi leidmine. See viimane oli raamatu juures kõige meeldejäävam. Unistuste järgimine ja nende järgi oma elu kohandamine, jäädes kahe jalaga maapeale.

Raamatust ei kao kuskile armastus mere ja surfi vastu ja zen-õpetuste kordamine. Lühijutud. Mõtisklused. Nende abi igapäevaelus rahu leidmiseks... Mis mulle endale meelde jäi? Kohe alguses oli kirjeldus, kuidas meie enda kehas on palju vett ja seetõttu oleme üsna üks ja sama. Lõpupoole oli kirjeldus mehest, kes vajas hooldajat, kuid kes oli niivõrd vägeva iseloomuga kristlane, et oli autorile hoopis omamoodi guruks. Rahutu otsimine oli ka tuttav, autor pidas end vanaks saades alles 23, aga eks ma veel jõuan...

Igatahes soovitan lugeda. Peamiselt küll ajaviiteks. Raamat läheb kiirelt, peatükid on jaotatud omakorda tükkideks. Mõnusalt kulgev.

Ja vot sellise suvalise telefonipildi panengi. Siis on raamatukaan näha. Meeldetuletuseks iseendale, et kõike ei pea liiga tõsiselt ette võtma.

Mulle väga meeldib, et Jaimal huvitus vaimsetest õpetustest ja tahtis neid päriseluga siduda. Me õpime palju rohkem, kui raamatutarkusi millegagi seostame. Ja kindlasti on ka vaimsetele väärtustele suureks abiks, kui nende järgi ka elada.

Jaimali tegemistega saab kursis olla veel näiteks FB lehe kaudu https://www.facebook.com/JaimalYogisAuthor/ . Seal näeb ta praegust elu kolme poja isana. Mõtteteri ja videolõike. Mediteerimine ja surf pole samuti kuskile täiesti ära kadunud.



Raamatu kohta käivat filmi vaatasin ka.
ISIKLIK VÄLJAKUTSE LISAKS LUGEMISELE, peale raamatu lugemist vaatan ka filmi.
"Saltwater Buddha" 60min (Lara Popyack, Costa Rica/El Salvador/Mexico/USA/Nicaragua) 2015


Raske midagi ütelda, sest kiita ei oska ja ma tunnen, et asi on minus. Mulle lihtsalt raamat meeldis rohkem. Oli kuidagi sisukam. Filmi vaadata oli ka tore, aga pole selline, mida mitu korda vaataks. Minu jaoks jäi pealiskaudseks ja ei andnud nii palju emotsiooni ja mõtteid edasi.


Comments

Popular Posts